DÜNYA VERGİ REHBERİ
Dünya Vergi Rehberi (Worldwide Tax Guide), TB Yayınlarının amiral gemisi olan üye ülkeler için vergi konularında başucu kitabı niteliği taşımaktadır. Her yıl periyodik olarak yayımlanan bu kapsamlı rapor, 2021 yılı için dünyanın en önemli 148 ticaret ülkesinin vergilendirme ve ticari düzenleme rejimlerini detaylandırıyor.
Bir ülkenin vergi rejiminin, yeni pazarlara girmeyi düşünen herhangi bir işletme için her zaman önemli bir faktör olduğu göz önüne alındığında, işletmeler için “vergi oranları, denizaşırı işletmeler için teşvikler, yürürlükte olan çifte vergi anlaşmaları olup olmadığı ve yabancı kaynaklı gelirlerin nasıl vergilendirilebileceği” konularında aydınlatıcı bir fener niteliğinde. Bu çerçeveden bakıldığında bu kılavuz, kurumsal çevreler de dahil olmak üzere mevcut ticaret alanında genişlemek veya yeni bir ticaret alanı kurmak isteyen muhasebe profesyonellerinin ve uluslararası işletmelerin en acil sorularını yanıtlamaya yardımcı oluyor.
Dünya Vergi Rehberi (Worldwide Tax Guide); başta Türkiye olmak üzere TB her ülkeyi sırayla ele alıyor. İşletmelere uygulanan başlıca vergileri ve ayrıca her bölgedeki T uzmanları tarafından derlenen önemli noktalarla ülkenin kişisel vergi rejimini detaylandırıyor.
VARLIK BARIŞI REHBERİ
7417 sayılı Kanunla Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen geçici 15 inci maddesinde, gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılmasına, yurt içinde bulunan bu varlıkların gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince kanuni defter kayıtlarına alınmasına ve mükellef olmayanlarca da beyanına yönelik düzenleme yapılmıştır.
Söz konusu düzenlemeye ilişkin Tebliğde özetle,
- Yurt dışında bulunan varlıkların bildirilmesi ve Türkiye’ye getirilmesine,
- Türkiye’de bulunan varlıkların beyanına,
- Bildirim ve beyana konu tutarlar üzerinden (yurt dışı bildirimin süresine göre %1, 2 ve %3 oranında, yurt içi %3 oranında) vergi ödenmesine
- Yurt dışı bildirilen varlıkların 1 yıl hesaplarda tutulması üzerine yapılacak iadeye,
- Bildirilen ve beyan edilen varlıkların defterlere kayıtlarına alınmasına ve fonda tutulmasına,
- İşletmeler adına yapılan taşınmaz beyanlarında, harç alınmayacağı ve değer artış kazancı hesaplanmayacağına
- Diğer nedenlerle yapılacak incelemelerde tarhiyat ve mahsubuna ve
- Diğer bazı hususlara ilişkin açıklamalara yer verilmiştir